Türkiye Müteahhitler Birliği Merkez Binası (TMB)

Ankara’da yer alan Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Merkez Binası her yönüyle sürdürülebilirlik ilkeleri üzerine tasarlanan ve dünya çapında Türk yapı sektörüne katkı sağlamak ve yapı sektörünün geleceğine dikkat çekmek üzere tasarlanmıştır. TMB Binası, pasif ilkimlendirme için tasarlanan Türkiye’nin ilk modern yeraltı labirentinden cephesinde titizlikle tasarlanan gölgeleme elemanlarına kadar en etkili ve bütünüyle önerdiği sürdürülebilir tasarım sistemlerini içermektektedir. Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Merkez Binası, küresel arenada kendini gösteren mimari bir temsiliyetin örneğidir.

İŞVEREN

Türkiye Müteahhitler Birliği

SEKTÖR

Ofis

YER

Turkiye, Ankara

YIL

2011 – 2013

TASARIM ANLAYIŞI

Davetli bir yarışma sonucunda tasarlanan Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Merkez Binası, içerdiği sürdürülebilir entegre tasarım anlayışıyla çevresel tasarım yaklaşımları üzerine büyük ölçüde vurgu yapmaktadır. Projenin başlangıcından sonuna kadar Londra merkezli Atelier Ten’in yanısıra, uluslararası, yerel ve farklı disiplinlerden çok sayıda çevre mühendisleri projeye dahil olmuştur. Bunun sonucunda, farklı entegre gruplarla tamamlanan yapı LEED Platinum Sertifikasını almış ve çevresel tasarımın öncü örneklerinden biri kabul edilerek, Türkiye’deki tasarımcılar ve iş veren arasındaki diyaloğu sadece Ankara için değil tüm Türkiye’de en yüksek seviyeye taşıdığı görülmüştür.

EKO DİYAGRAM

  1. Dış ortamdaki sıcak hava bacalardan labirente giriyor.
  2. Sıcak hava labirentte yol katettikçe doğal olarak soğuyor.
  3. Sıcaklığını yitiren hava klima santrallerine ulaşıyor, koşullara göre gerekiyorsa daha da soğutuluyor.
  4. Betonarme döşemeler içine gömülü kanallardan geçen hava beton kütleyi de soğutarak soğuk kirişlere ulaşıyor.
  5. Soğuk kiriş ortamdaki ihtiyaca bağlı olarak havayı daha da soğutarak iç ortama bırakıyor.
  6. Makineler ve insanların etkisiyle ısınan hava, havalandırma kanallarında toplanarak ısı geri kazanım ünitelerine taşınıyor.
  7. Binanın kalbinde yer alan atrium da baca etkisiyle tüm ısınan havayı en üst kotta toplayarak yine kanallar aracılığıyla ısı geri kazanım antrallerine taşıyor.
  8. Binanın dış kabuğunu oluşturan mesh ve gölgeleme elemanları sayesinde ısı kazanımı minimize ediliyor.
  9. Çatıda ayrıca sıcak su boruları ve fotovoltaik paneller yer alıyor.

ÇİZİMLER

PROJE VIDEOSU

ÖDÜLLER

PROJE EKİBİ

Mimari Ekip

Yarışma Süreci Tasarım Ekibi:
Selçuk Avcı, Burak Ünder, Buşra Al, Markus Lehto

Mimari Uygulama Projesi Tasarım Ekibi:
Selçuk Avcı, Burak Ünder, Tayfun Aksoy, Büşra Al, Begüm Tırpancı, Ufuk Berberoğlu, Cem Fırat Bayır, Berkin Lale, Berkan Çelik, Atılım Yılmaz

İnşaat Süreci Mimari Kontrollük Ekibi:
Selçuk Avcı, Burak Ünder, Deniz Nar, Begüm Tırpancı, Buşra Al, Tuğba Öztürk, Hürsel Sarıdağ

Diğer Danışmanlar

Proje Yönetimi ve İnşaat Kontrollüğü:
IMS Mühendislik Danışmanlık

Sürdürülebilirlik Danışmanı:
Atelier Ten

İç Mekan Tasarımı:
AVCI ARCHITECTS

Peyzaj Tasarımı:
Arzu Nuhoğlu Peyzaj Tasarım

Ana Yüklenici Firma:
Mesa Mesken Sanayii

Statik Proje:
Ural Mühendislik

Mekanik Proje:
Okutan Mühendislik

Elektrik Proje:
Yurdakul Elektrik

İstinad Yapı MÜhendisi:
İksa Mühendislik

Altyapı Projeleri:
Kadim Mühendislik

Yangın Güvenliği:
Karina Tasarım

Akustik Projeleri:
Mezzo Tasarım

Leed Danışman:
TURKECO İnşaat ve Enerji Ltd. Şti.

Yönlendirme:
Murat Dorkip

Mobilyalar:
Nurus

Fotoğraflar:
Yunus Özkazanç

Related Projects